U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

 

 

  

  

 

Station Oss

Nergens ruikt het perron
zo pittig naar worst.
Soms geurt alles naar erwten,
vooral ’s winters.
Alleen de pil ruik je nooit.

 

Kitty Schaap

 

SchaapTeksten 

Alles is al geschreven

Gepost 2015/12/16

Wie een recept voor bloedworst zoekt, kan bij mij terecht.

Ook weet ik haarfijn hoe je een varken slacht en het dan folkloristisch op de leer bevestigt, bij voorkeur in de maand november. Zelfs voor het kantklossen van antimakassars houd ik me aanbevolen, terwijl ik tot op de laatste decimaal nauwkeurig kan zeggen hoeveel nonnen er gemiddeld in Munstergeleen woonden in 1957. Maar dat is nog niets vergeleken bij mijn kennis van de onderkleding van kardinaals, of het onderwaterleven in de Golf van Biskaje.
Ik heb mijn oude boekenstellingen leeggeruimd. En vervolgens alles vol overgave teruggezet in de nieuwe kasten, onder het zingen van vaderlands liederen uit een halfvergane ‘Kun je nog zingen, zing dan mee.’ Slechts af en toe langdurig onderbroken door een niet te stoppen hoestsalvo. Een ernstige stofallergie maakt me voor eeuwig ongeschikt als verkoper in de ramsj. Hoewel je er daar tenminste geld voor krijgt. Hier is het allemaal liefdewerk oud papier. Dat laatste klopt inderdaad, want sommige illustere werken blijken volkomen vergeeld.
 Af en toe onderbreek ik de Sisyfusarbeid om wat te snuffelen. Als ik ten minste mijn leesbril niet heb ingebouwd tussen de Bijbel en Het koninkrijk de Nederlanden in de tweede wereldoorlog.
 Al lezend kom ik tot een verschrikkelijke conclusie: alles is al geschreven. Het wordt me pijnlijk duidelijk dat er teveel boeken zijn. Niet alleen in dit huis, maar op de hele wereld.
Niet voor niets zijn plaatsjes als Bredevoort en Hay-on-Wye geheel gevuld met overtollige meesterwerken. En dat zal alleen maar erger worden als het zo doorgaat. Het moet dus maar eens afgelopen zijn met al dat geschrijf. Zelf ga ik als eerste het goede voorbeeld geven. Hierbij beloof ik plechtig dat er van mij nooit een boek zal uitkomen. Ik weet nu al zeker dat het me in 2016 gaat lukken.